A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, культури, молоді та спорту Садівської сільської ради Сумського району Сумської області

Трансжири та здорове харчування дітей

Дата: 26.03.2024 13:45
Кількість переглядів: 9

 

Трансжири та здорове харчування дітей.

Харчові звички закладаються  людині з дитинства. Зазвичай малюки, батьки яких привчали харчуватись правильно, обмежували вживання фаст-фуду та шкідливої їжі, у дорослому віці підтримують цю модель поведінки. У дошкільному віці головним завданням є забезпечення нормального росту та розвитку організму, а також підготовка мозку, м’язів та кісток до зростання розумових і фізичних активностей та зміни режиму на рівні шкільного виховання. Збалансований раціон,  правильна культура споживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорою і уважною. 

Проте українці не завжди цінують  здоров'я та життя своїх дітей, або не зовсім розуміють, як це правильно робити. Інакше чим пояснити, коли молода мама в поїзді дає 3-річній дитині вафлі, а потім печиво з кремовою начинкою, і все це запивається "соком" із пакетика? (Адже про банан, яблуко, йогурт, домашнє печиво, каже, що не подумала!) Саме трансгенні жири, які входять до складу  вищезазначених продуктів швидкого способу харчування, є особливо  небезпечними для здоров’я дитини. Дефіцит якісних природніх продуктів харчування, необхідність знайти дешеві  та швидкі замінники вершковому маслу породила маргаринову промисловість, яка зуміла рідкі олії перетворювати на тверді жири з неприродньою будовою.          

Транс-жири запускають стрес ендоплазматичної сітки (спеціальної структури в середині кожної клітини), внаслідок чого запускається каскад хронічних хвороб. Швидкими темпами прогресує атеросклероз, навіть у дітей. В плазмі крові людей, які вживають продукти з транс-жирами, росте рівень "поганого" холестерину  та  тригліцеридів, розвиваються різноманітні запалення в організмі. У жінок підвищуються такі показники запалення, як фактор некрозу пухлини , зростає ризик злоякісних пухлин, зокрема, раку молочної залози, простати, кишківника, лімфоми, лейкемії,  нейродегенеративні зміни, цироз печінки, запальні захворювання легенів. Руйнівний вплив транс-жирів виявляється не відразу, але пристрасть до них - це високий ризик виникнення важких хвороб, перед якими медицина може виявитися безсилою. Навіть якщо ви ніколи не купуєте маргарин і "легкі" масла і впевнені, що застраховані від транс-жирів, нажаль, це не так. Гідрогенізовані жири містяться в багатьох інших продуктах, і можна сміливо стверджувати – вони всюди. Готові хлібобулочні вироби, такі, як крекери, печива і торти, смажені страви, пончики та картопля-фрі містять транс-жири. Ними рясніють майже всі напівфабрикати – охолоджене тісто, піца, м’ясні та рибні вироби – рибні палички, котлети, а також фасовані, готові до вживання продукти – чіпси, снеки, сухарики, горішки, попкорн, соуси, майонез. Так, наприклад, у невеликій упаковці чіпсів 25% всіх жирів є транс-жирами (в ідеалі їх відсоток не повинен перевищувати 1%). Ви тільки уявіть собі, що в одній пачці чіпсів до 50% всіх жирів можуть бути транс-жирами! І саме ця страва  найчастіше  споживається найбільш уразливими віковими групами – дітьми та підлітками! Штучно створені трансжири в багато разів шкідливіші і небезпечніші, ніж будь-який натуральний тваринний жир (сало, вершкове масло, жир у вершках, сметані, м’ясі тощо).Стандартна порція картоплі-фрі, приготована на рослинному маслі, містить до 8.2 г транс-жирів. Сильно засмажена риба містить – до 8.0 г. Така швидка їжа  сьогодні широко вживається дітьми та їх батьками і є причиною негараздів зі станом здоров’я  усіх вікових груп. Приготування їжі з використанням маргарину збільшує вірогідність розвитку захворювань серця як мінімум на 50%. Трансжири збільшують ризик виникнення ішемічної хвороби серця на 21 % та на 28% –смертність від неї, провокують виникнення інфарктів та інсультів, порушують серцевий ритм і збільшують в’язкість крові.Тому домашня випічка без використання маргаринів,  повноцінне харчування вдома та у дитячого навчальному  закладі будь-якого рівня  набуває великої цінності для збереження здоров’я  дитячого населення. Приготування їжі вдома без використання маргаринів і спредів, повноцінне та раціональне харчування має набувати все більшої цінності в сучасних умовах різноманіття фастфудів і фуд-зон. 

Залучайте свої сім’ї  та особливо дітей до споживання саме корисної їжі та пояснюйте шкідливість продуктів із вмістом трансгенних компонентів.

Харчування дитини у будь-якому віці має бути збалансованим і містити всі необхідні мікроелементи та вітаміни; у харчуванні мають враховуватись індивідуальні особливості кожної дитини, до прикладу алергія на лактозу чи непереносимість інших продуктів. Харчування повинно забезпечувати дитячий організм необхідною енергією для того, аби в них спостерігалась розумова, рухова і психічна активність. Достатня кількість поживних речовин міститься в м’ясних продуктах, фруктах та овочах, також не варто уникати в раціоні дитини продукти, які містять багато кальцію, до прикладу молочні продукти, сири. Варто ретельно слідкувати за системою обробки і приготування їжі, а також стежити за якістю та терміном придатності продуктів.Окрім цього, щоденно в раціоні дитини повинна бути достатня кількість жирів, вуглеводів та білків. Джерелами жирів для дитини є масло вершкове та рослинне, молоко, вершки, молочні продукти, а також м’ясо та риба. Джерелами вуглеводів є солодощі і цукор, а також фрукти, овочі. Повноцінними джерелами білка є м’ясо, риба,молоко, молочні продукти, яйця, бобові та хліб.Також дитину потрібно забезпечити достатньою кількістю солей та мікроелементів. Для формування кісток, зубів, а також нормальної роботи серця потрібен кальцій, він міститься в молоці, йогурті, ряжанці та сирі. Також активну участь  у побудові кісткової тканини і підтримки рівноваги в процесі кровотворення бере фосфор, який міститься в рибі, м’ясі сирах та бобових. Для нормального функціонування щитовидної залози потрібен йод, який можна природньо отримати з морської риби, морської капусти та водоростях.  Для розвитку і росту, нормального статевого дозрівання у дітей варто ввести в раціон цинк, яким багаті риба, м’яса, яйця, гречана крупа тощо.  Окремою категорією є вітаміни, які необхідні кожній дитині, незалежно від віку, особливо вітаміни групи С (картопля, петрушка, цитрусові, шипшина, солодкий перець), вітаміни групи В (крупи, бобові, печінка, м’ясо, молочні продукти, риба), вітаміни групи А (вершкове масло, печінка, вершки, морква, сметана), вітамін Д (курячі яйця та печінка), групи Е (олії, крупи та яйця). Важливо навчити дитину притримуватись режиму харчування : сніданок, обід та вечеря. І за потреби 1-2 перекуси за день. Малюк має усвідомлювати, що пропускати прийом їжі не можна і він необхідний, аби почувати себе енергійно і здорово. Рекомендуємо, дітям від 3 до 7 років не вживати ковбасні вироби, гостру та смажену їжу, копченості та спеції.

Як заохотити  дитину до здорового харчування ? Привчайте дитину до різних смаків. Давайте спробувати нові продукти декілька разів, не завжди малюк може вподобати новий смак одразу. Ніколи не змушуйте їсти, якщо дитина відмовляється їсти броколі, шпинат чи лосось, до прикладу, з 2-3 разу, то виключайте його з раціону. Не маскуйте корисні фрукти чи овочі в стравах. Дитина повинна їсти кожен фрукт окремо і в свіжому вигляді. Виробіть культуру споживання - робіть сімейні обіди чи сніданки, не включайте мультики на фоні, а краще у перерві за столом, поспілкуйтесь на приємну тему. Науковцями доведено, що в сімейному колі за столом малюк вивчає культуру споживання краще і привчається до корисної їжі. Встановіть режим харчування. Виділіть певні години для прийомів і старайтесь щоразу дотримуватись їх .Бажано, аби вони співпадали з режимом у садочку та школи, щоб дитині було зручно адаптуватись.Не варто використовувати їжу в якості нагороди чи покарання. Стежте, щоб дитина пила достатньо води. Навчіть дитину, що питна чиста вода необхідна організму для травлення, жоден сік чи чай не замінник і варто це розуміти. Орієнтиром має залишатись відчуття спраги у дитини.Не забороняйте солодощі повністю, навчіть малюка заміняти шоколадну цукерку чи льодяник натуральною цукеркою. Розкажіть про користь таких смаколиків, але ні в якому разі не залякуйте дитину, що від цукерок випадуть зуби чи можна потрапити в лікарню. Такі страшилки руйнують харчову поведінку і в майбутньому малюк буде боятись солодощів.  

І головне - будьте прикладом для своєї дитини. Харчуйтесь здорово і збалансовано, не ігноруйте вживання достатньої кількості фруктів та овочів. Саме ваша поведінка буде наслідуватись дитиною. Від здорового харчування дитини залежить стан всього організму. Привчайте малюка з дитинства до правильної  і тоді вам ніколи не доведеться мати проблем із його харчуванням у майбутньому.

 



« повернутися

Вхід для адміністратора